Zelfvertrouwen schuilt grotendeels in de kracht van iemands non-verbale communicatie.
Een presentator van een actualiteiten programma verzuchtte wel eens toen hem werd gevraagd waarom er zo weinig vrouwen bij hem aan tafel zitten: "Veel vrouwen die wij vragen voor ons programma willen niet komen. Ze zeggen dat ze geen tijd hebben en sommigen geven toe dat ze niet durven."
Helaas is dat waar. Veel vrouwen zijn onzeker over zichzelf. Dat uit zich niet alleen in de afwezigheid bij actualiteitenprogramma's, maar ook in het dagelijks leven. In tegenstelling tot de meeste mannen maken ze zich druk over hoe ze overkomen en missen ze het zelfvertrouwen dat veel mannen wel hebben.
Tijdens de cursus Zelfverzekerd presenteren: houding en bewegen gaan we deze onzekerheid te lijf. Doel van de cursus is dat je leert door je houding en bewegingen zelfverzekerd over te komen en je daardoor ook zelfverzekerd te voelen.
Dat betekent niet dat je gelijk bij elk praatprogramma op tv moet aanschuiven, maar wel dat je begrijpt hoe non-verbale communicatie werkt en hoe je daar gebruik van kunt maken. Tijdens een presentatie, een sollicitatie- en verkoopgesprek, een vergadering. Ga maar eens na wat voor effect bewegingen als hoofdknikjes en naar voren of naar achteren leunen tijdens een gesprek hebben. Deze en andere vormen van non-verbale communicatie bepalen voor een groot deel hoe je overkomt op andere mensen.
Lichaam en geest
Behalve dat je tijdens de cursus leert wat lichaamshouding over je zegt en hoe je dat kunt beinvloeden, ervaar je ook dat bewegen goed is voor lichaam en geest.
John Ratey, hoogeraar psychiatrie aan Harvard, schrijft in zijn boek 'Fit!': "Beweging verbetert je leervermogen en geheugen, en blijkt heilzaam bij psychische klachten als stress en negatieve gevoelens."
Erik Schrerder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU Amsterdam en hoogleraar bewegingswetenschappen in Groningen, zegt hierover: "De meeste mensen weten niet dat je met lichaamsbeweging óók werkt aan je geheugen, aan je verstandelijke functies. Lichaamsbeweging en cognitieve inspanning doen een beroep op dezelfde circuits in het brein."
De cursus sluit hierop aan. Je leert door te bewegen jezelf ontspannen, jezelf te vertrouwen en hoe je een juiste houding kunt aannemen. Daardoor voel je je prettiger en zelfverzekerder en neemt je zelfvertrouwen toe. Als dat eenmaal is bereikt kun je ook makkelijker met problemen en negatieve gedachten omgaan.
Presenteren en aansprekende tekst schrijven
Hoewel houding en bewegen heel belangrijk zijn voor je zelfvertrouwen en hoe je overkomt tijdens een presentatie, maakt dat goed taalgebruik natuurlijk niet overbodig. Een goede presentatie geven of een toespraak houden betekent ook dat het verhaal dat je vertelt helder en begrijpelijk voor iedereen moet zijn.
Daarom biedt PZIA de mogelijkheid om de cursus Zelfverzekerd presenteren: houding en bewegen uit te breiden met een workshop speechschrijven. Hiervoor werkt PZIA samen met enkele ervaren speechschrijvers.
De cursus Zelfverzekerd presenteren: houding en bewegen kent geen vast omschreven stramien. Tijdens een intakegesprek bekijken we samen hoe de cursus er precies gaat uitzien: waar de meeste aandacht naar uitgaat, of je alleen de cursus volgt of met enkele collega’s samen. Voor meer informatie en vragen bel: +31(0)611199865.